poniedziałek, 22 września 2014

Zapasy na zimę - buraczki czerwone ze słoiczka mniam:)



Buraczki czerwone smaczne i zdrowe . Najlepiej spożywać surowy sok ale nie da się ukryć, że wspaniale smakują jako sałatka.

Przepis mojej siostry


-  2 kg buraczków czerwonych - ugotować i zetrzeć na tartce o grubych okach

Przygotować zalewę :
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka soli
  • 4 szczypty pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 4 goździki
Wszystkie składniki włożyć do garnka i zagotować .
Ostudzić.
Zalać zalewą przygotowane wcześniej buraczki.
Przełożyć buraczki do słoiczków.
Słoiczki z buraczkami włożyć do garnka z wodą ( dekielki na wierzchu).
Pasteryzować ok. 10 min.

Zjeść zimą albo wcześniej :) 

Nie robiłam ale jadłam, zaręczam że smakują wyśmienicie!  Jutro zamierzam otworzyć pierwszą produkcję:)

Brak komentarzy: